Ортодонтичні проблеми у дітей

 Основні симптоми міофункціональних порушень:

    Дихання:

 Ротове дихання може потягнути за собою: язик,ковтання, губи і щоки – це не  спадкові чинники, і не те, що у дитини великі зуби при вузьких щелепах. Реальні винуватці – ротового дихання, прокладання язика між зубами, інфантильне ковтання і ссання пальця, тобто шкідливі міофункціональні звички. Додайте до цього алергії, астму і постійно відкритий рот.

Більшість дітей мають хоча б одну з міфункціональних проблем, через яку порушується їх щелепно-лицьовий розвиток. 
  Міофункціональне порушення - це зниження або підвищення нормального тонусу жувальних і мімічних м'язів, що виникають при порушеннях функцій зубо-щелепної системи (дихання, ковтання, жування, язик).
   Прикус - це характер змикання зубних рядів. Зовні порушення прикусу проявляються змінами пропорцій особи, зміною положення окремих зубів, порушенням змикання зубних рядів і положення щелеп відносно один одного.
Основні симптоми міофункціональних порушення: 
· ротове або змішане дихання ;
· гримаси при ковтанні;
· рясне слиновиділення випинання;
· язик між зубами або тиск язика на зуби під час розмови або ковтання;
· неправильне положення язика в стані спокою (на дні ротової порожнини);
· обгризання нігтів, скреготіння зубами, тривале смоктання пустушки, смоктання великого пальця, губ або щік біль або хрускіт в щелепних суглобах;
· порушення дихання в нічний час;
· хропіння або обструктивна зупинка дихання уві сні. 
Якщо м'язи функціонують правильно, язик займає правильне положення і рот в основному закритий, дитина може повністю розвинути свій генетичний потенціал.
   Тоді вистачає місця і переднім, і заднім зубам. 
  Дихання 
Якщо дитина дихає ротом, язик не може зайняти правильне положення, і рот залишиться відкритим. В результаті щелепи і лицьові м'язи перешкоджають зростанню лиця вперед (горизонтальному росту), і воно росте вниз.
Відбувається вертикальний ріст, щелепи звужуються, і лице розвивається неправильно. В результаті у дитини формується неправильний прикус і не вистачає місця для зубів мудрості. Ротове дихання може спричинити за собою: 
· погану поставу, так як при диханні через рот тулуб займає неправильне положення,
· сухість у роті, так як дихання через рот сушить слизову оболонку рота ,
· карієс зубів, так як при сухості в роті знижується реминерализирующее і очищаючу дію слини проблеми з пародонтом, тому
при сухості в роті змінюється бактеріальний склад порожнини рота
· проблеми з вимовою, так як неправильне положення язика ускладнює артикуляцію і вербальне спілкування
· неправильний прикус, оскільки постійно відкритий рот негативно впливає на розвиток зубних дуг порушення
· дихання в нічний час, так як дихальні шляхи змикаються і перешкоджають постачанню  кисню в мозок.
Язик - одна з найсильніших м'язів в організмі. Він може чинити тиск до 500 г / см2. Для порівняння, щоб перемістити зуб, досить прикласти силу 1,7 г / см2. Язик  впливає на форму і розмір верхньої щелепи. Якщо язик дитини постійно знаходиться внизу (як при ротової диханні), у верхніх зубів не буде достатньо місця для росту, а нижня щелепа зрушиться назад і вниз. Це вплине на зростання обличчя. Зазвичай верхня щелепа добре розвивається, тому що язик  в стані спокою розташована правильно, тобто притиснутий до піднебіння.
Якщо язик не притискається до неба, верхня щелепа стає занадто вузькою, тому зубам тісно і вони не можуть рости рівно. ковтання
Ще слід звернути увагу на правильне ковтання. При неправильному ковтанні нижня губа занадто сильно рухається. Язик робить поштовх вперед, а губи тиснуть назад. При цьому передні зуби відхиляються назад, що також призводить до їх викривлення. Дитина ковтає двічі в хвилину, і якщо тип ковтання неправильний (реверсивне ковтання), м'язи обличчя роблять поштовх проти напрямку росту лиця , заважаючи йому розвиватися так, як закладено генетикою.
Губи і щоки , тиск язика, сильно впливає на стан зубів і щелеп. Через слабкий м'язового тонусу і недостатнього контролю за м'язами губ і щік дитині може бути важко тримати губи зімкнутими, а підборідній м'яз може бути занадто активний при ковтанні.